Det här är Cykelcross

I cykelcross, eller CX som det ofta omnämns, tävlar man på cyklar som mest liknar landsvägscyklar men med lite grövre däck, växlar och bromsar.

Det är gemensam start och banorna innehåller moment där man måste springa med cykeln. Tävlingarna genomförs på varvbanor där varvtiden är mellan fem och tio minuter, och ett race är normalt 40 till 60 minuter långt.

Underlaget kan variera kraftigt. Gräs, grus, sand, stig och asfalt är alla naturliga underlag i cykelcross och arenor för träning och tävling finns i princip överallt. Säsongen i Sverige för cykelcross är tidig höst in mot vinter och därför är regn och lera ett vanligt och publikfriande inslag.

Cykelcross på Ring Knutstorp

Helsingborg och Svalöv med omnejd är hemvist för flera cykelklubbar med fokus både på motionärer och klubbträning för tävlande cyklister. Rocky Skåne bildades för att skapa en gemensam träningsarena att samla cyklister oavsett klubbtillhörighet för att kunna sporras av varandra och utvecklas tillsammans. Cykeln är för många både ett transportmedel och ett tränings- och tävlingsredskap.

I ett unikt samarbete med Ring Knutstorp ges det sommartid möjlighet att träna Landsvägscykling utan risk för mötande trafik på den asfalterade motorbanan samt Mountainbike i den kuperade terrängen runt banan. Under höst och vinter byggs det upp en cykelcrossbana för träning och tävlingsverksamhet.

Idag påminner cyklingen på Ring Knutstorp ofta den äldre generationen om forna dagars tävlingar i den varierande terrängen innan motorbanan asfalterades.

Efter att Rocky Skåne arrangerat en lyckad och väldigt uppskattad final i Svenska Cupen i cykelcross i december 2021 fick man frågan om man var intresserade av att arrangera Svenska Mästerskapen på banan. Detta resulterade i att den svenska cykelcross-säsongen avslutades med Svenska Mästerskapen i Cykelcross både 2022 och 2023 på Ring Knutstorp!

HITTA HIT

ARENAN

BANAN